user_mobilelogo
Wegwijzer Zuid Limburg

Zuid-Limburg

ER VALT VEEL TE BELEVEN!

View more
Wegwijzer Noord Eifel

Noord-Eifel

VOOR DE NATUUR LIEFHEBBER!

View more
Wegwijzer Vulkaneifel

Vulkan-Eifel

VOOR DE WANDEL LIEFHEBBER!

View more
Wegwijzer De Moezel

Langs-de-Moezel

NOG IN ONTWIKKELING!

View more

Chateau Neercanne

In Maastricht, op de grens met België, ligt het enige terrassenkasteel van Nederland: Château Neercanne. Het hoogste niveau van de historische baroktuinen doet in de zomer dienst als terras. In de voormalige stallen is het huiselijke lunchrestaurant l’Auberge gevestigd.
 
Dit restaurant heeft een door Michelin toegekende Bib Gourmand. In het kasteel zelf huist het gerenommeerde Restaurant Château Neercanne. De mergelgrotten nodigen uit tot een aperitief en vormen een buitengewoon decor voor vergaderingen, feesten en wijnproeverijen. Château Neercanne is lid van Relais & Châteaux.
 
Adres: Cannerweg 800, 6213 ND Maastricht  
Tel: 043 325 1359
 
 

Chateau St Gerlach

In Valkenburg, in het schitterende Ingendael, op 10 minuten rijden van Maastricht, ligt Château St. Gerlach. Een landgoed vol herinneringen en met een overweldigende schoonheid en grandeur. Het voormalige klooster en pachthof zijn omgetoverd tot hotelkamers en suites, huiselijke hotelappartementen en verschillende restaurants.
 
Het recent geopende St. Gerlach Paviljoen & Kasteelhoeve biedt een veelvoud aan mogelijkheden voor zakelijke bijeenkomsten en evenementen. Château St. Gerlach is lid van Relais & Châteaux.
 
Adres: Joseph Corneli Allee 1, 6301 KK Valkenburg
Tel: 043 608 8888
 
 

kasteel amstenrade

Kasteel Amstenrade is een 18e-eeuws kasteel en landgoed gelegen in de gelijknamige plaats Amstenrade in de Nederlands Limburgse gemeente Beekdaelen.
 
 

kasteel cartils

Kasteel Cartils en omliggende gebouwen inclusief tuin, oprijlaan en gronden tot aan de Eyserbeek vormen een door het rijk beschermde historische buitenplaats. Een fraai cultureel erfgoed dus. Boven de ingang van het kasteel bevindt zich een rijk versierde dakkapel. Gelukkig zijn er nog particulieren die zich inzetten voor het behoud van cultureel erfgoed. Dat geldt ook voor kasteel Cartils.
 
De eigenaren lieten een fraai carillon installeren in de dakkapel. En wat bijzonder aardig is: daar wordt o.a. ook het Limburgs Volkslied mee ten gehore gebracht.
 
Adres: Kapolder 10, 6321 PV Wijlre
 
 

Kasteel Cortenbach

Kasteel Cortenbach is een van de vijf kastelen van Voerendaal. Het kasteel bevindt zich ten noordoosten van Voerendaal en is tegenwoordig particulier bezit en niet voor publiek te bezichtigen.
De oorspronkelijke middeleeuwse burcht, waarvan uit de resten het huidige kasteel is opgebouwd, en de bijbehorende kasteelhoeve stammen beide uit de 14e eeuw. De enige overblijfselen van de burcht zijn onder andere twee ronde torens die vervaardigd zijn uit de plaatselijke Kunradersteen, vermoedelijk de hoektorens van de voorburcht. Daarnaast is er nog een deel van de walmuur overgebleven.
 
De voorburcht heeft een karakteristieke toegangspoort met een uivormige torenspits, er is een agrarisch bedrijf gevestigd. Het kasteel zelf was vanaf 1939 een exclusief hotel/restaurant. Nu is het het hoofdkantoor van een bedrijf op het gebied van schoonmaak, personeelsdiensten en facilitaire diensten.
Het kasteel is een rijksmonument.
 
Adres: Kasteel Cortenbach  6367 GE Voerendaal 
 
 

kasteel de Dael

Kasteel of Huis De Dael (ook wel Huis Oelsbroek genoemd) ligt in de gemeente Beekdaelen in Nederlands-Limburg. Het huis ligt in het dal van de Platsbeek en de naam Oelsbroek is waarschijnlijk afgeleid van Elsbroek: een veenachtig gebied beplant met Elzen.
 
De Dael ligt evenals het nabijgelegen kasteel Reijmersbeek ingeklemd tussen de A76 en de spoorlijn Sittard - Heerlen. Huis De Dael is een grotendeels zeventiende- en achttiende-eeuws,en was indertijd gebouwd rond een vierkant plein en aan de buitenzijde omgeven door vijvers en grachten. Deze bouwstijl was typisch voor landgoederen in deze streek die niet alleen als burgslot maar ook als buitenverblijf dienden. Het is opgetrokken uit baksteen en mergel en vertoont de voor de Limburgse bouwkunst zo kenmerkende speklagen, die in deze omgeving bij vele kastelen en hoeves voorkomen. Tegenwoordig vormt het een U-vormig complex om een binnenplein.
 
 

kasteel den bongard

Kasteel de Bongard is een kasteel in het Nederlands-Limburgse Bocholtz dat tegenwoordig een deel is van de gemeente Simpelveld. Het 16e-eeuwse bouwwerk is gelegen in het dal van de Bocholtzerbeek, aan de Groeneweg ten noordwesten van het dorp.
 
 

 

Kasteel Doenrade

DE HISTORIE VAN KASTEEL DOENRADE
Kasteel Doenrade (oorspronkelijk Doonderhuuske genoemd) werd gebouwd rond 1117 en is daarmee één van de oudste kastelen van Limburg.
Het oudste deel van dit kasteel is het ranke, vierkante torentje bij de ingang. De overige bouwwerken zijn ontstaan tijdens verbouwingen in de zeventiende en achttiende eeuw. Toch moet het een kasteel geweest zijn dat met slotgrachten en ophaalbruggen omringd was.
 
Adres: Limpensweg 20, 6439 BE Doenrade 
Tel: 046 442 4141
 
 

Kasteel Eijsden

Kasteel Eijsden is een kasteel en rijksmonument in de Nederlands Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. Het kasteel is gelegen aan de rivier de Maas.
 
Ares: Graaf de Geloeslaan 8, 6245 AS Eijsden
 
 
kasteel Elsloo
 
Het kasteel hoort bij Elsloo.
 
Elsloo bezat als vrije rijksheerlijkheid van oudsher een kasteel, al van voor de dertiende eeuw. De Spanjaarden staken het in 1579 bij de belegering van Maastricht in brand, waarna het Maaswater langzaamaan vrij spel kreeg en het oorspronkelijke kasteel verviel tot een ruïne.
 
Adres: Maasberg 1, 6181 GV Elsloo
Tel: 046 437 7666 
 
 

Kasteel Erenstein

Kasteel Erenstein ligt ten noorden van buurtschap Ham in de gemeente Kerkrade in Nederlands-Limburg in de Anstelvallei. Erenstein is een verbastering van de familienaam Van Ederen, zoals die ook gebruikt werd door ridder Adam van Ederen. De toevoeging stein betekent 'versterkt stenen huis'. 'Ederen' werd vrijwel direct verkort naar 'Eren'.
 
Lange tijd was Erenstein de zetel van (adellijke) families als Spies von Büllesheim, Poyck, De Grand Ry (vanaf 1858), De Cartier en Grupello. Architect Johann Joseph Couven had grote invloed op een aantal bouwkunstzaken. Tussen 1900 en 1975 werd Erenstein meestal omschreven als kasteel Oud-Erenstein, om onderscheid te maken tussen het kasteel en de hoeve Nieuw Erenstein. Het kasteel en de landerijen eromheen liggen in een gebied dat Groene Long en Cranenweyer genoemd wordt.
De gracht om het kasteel wordt gevoed uit de Anstelerbeek. Ten zuiden van het kasteel lag de Brugmolen.
 
Adres: Kerkradersteenweg 4, 6468 PA Kerkrade
Tel: 045 546 1333
 
 

kasteel Genbroek compressed

Huis Genbroek is gelegen nabij het dorp Geverik, dat deel uitmaakt van de Nederlands Limburgse gemeente Beek.
 
Het hoofdgebouw is een grotendeels witgepleisterd en witgeschilderd bakstenen gebouw. Het bestaat uit vier rechthoekig aaneengesloten vleugels, elk onder een zadeldak, waarbij een rechthoekige binnenplaats wordt omgeven. In de twee verdiepingen hoge oostvleugel is een gerieflijk woongedeelte gevestigd, terwijl de west-, noord- en zuidgevel vanouds respectievelijk een economiegebouw, een pachterwoning en een schuur herbergden. Rond het kasteel ligt een Engelse landschapstuin.
 
 
Bron: Wikipedia
 

Panorama kaart Zuid-Limburg

Hallo bezoeker van de Wegwijzer Zuid-Limburg.

De bedoeling van deze kaart is dat ik in de toekomst panorama-opname ga maken, met mijn drone, op markante plekken in Zuid-Limburg en deze video's in de panorama-kaart plaatst zodat je een indruk krijgt van het Limburgse landschap.

icon panoramakaart blauw panoramavideo  icon panoramakaart rood staat in de planning

VVV Zuid-Limburg

VVV Zuid-Limburg

Welkom in Zuid-Limburg

View more
VVV Maastricht

VVV-Maastricht

Ontdek Maastricht!

View more
Hotels in Zuid-Limburg

Hotels.

Hotels in Zuid-Limburg

View more
Campings Zuid-Limburg

Campings.

Campings Zuid-Limburg

View more
Mergelandroute Zuid-Limburg

Route.

Mergelandroute

View more
Mergelandroute Zuid-Limburg

Fietsen.

in Zuid-Limburg

View more
Wandelen in Zuid-Limburg

Wandelen.

in Zuid-Limburg

View more
Zwemmen in Zuid-Limburg

Zwemmen.

in Zuid-Limburg

View more