user_mobilelogo
Wegwijzer Zuid Limburg

Zuid-Limburg

ER VALT VEEL TE BELEVEN!

View more
Wegwijzer Noord Eifel

Noord-Eifel

VOOR DE NATUUR LIEFHEBBER!

View more
Wegwijzer Vulkaneifel

Vulkan-Eifel

VOOR DE WANDEL LIEFHEBBER!

View more
Wegwijzer De Moezel

Langs-de-Moezel

NOG IN ONTWIKKELING!

View more

ie goede oude tijd. Je hoort het steeds vaker zeggen. Hoewel het leven ondergronds bikkelhard en zeer ongezond was, steunde het op een fundament van kameraadschap en trouw zoals alleen de Limburgers dat kennen. De mijnbouw hield op te bestaan en de mijnkoloniën liepen leeg. Alles van zwart naar groen was het motto en het leek wel of Nederland zich schaamde voor het mijnverleden. Limburg werd vergeten en een dankjewel kwam er niet. Vele tienduizenden mijnwerkers zonder baan en Limburg moest opnieuw beginnen. De beloofde financiële steun bleef uit, het beetje hulp dat er kwam, was maar tijdelijk. Toch zullen we nooit vergeten hoe de Limburgers in meer dan 75 jaar commerciële mijnbouw, Nederland heeft opgebouwd en verwarmd.

Deze website werd gerealiseerd, omdat veel bronnen nogal slordig met het mijnverleden omgaan. Veel onvolledige of zelfs foutieve informatie. Vaak passen teksten niet bij de bijgevoegde illustraties of foto's. Jaartallen worden te pas en te onpas verwisseld. Foto's zijn vaak gespiegeld, of hebben zelfs totaal niets te maken met het onderwerp. Tal van boeken en schriften kopiëren eenvoudig de gemaakte fouten van hun voorgangers. Het team van De Mijnstreek spant zich in om alle relevante informatie te corrigeren en daarmee het Mijnverleden de eer aan te doen, die het verdient.

 
 

logo thermenDit Romeins archeologisch museum vertelt het verhaal van Romeins Heerlen en Romeins Zuid-Limburg. De gevarieerde collectie bestaat uit Romeinse voorwerpen uit en rondom  Coriovallum: de Romeinse stad die onder Heerlen ligt.

Het topstuk is het Romeins badhuis: het best bewaarde Romeinse (publieke) badgebouw in Nederland. Dit badhuis met 500 meter Romeins muurwerk en 2500 m2 vloeroppervlakte is zeer goed bewaard gebleven. Je bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen en in je eigen geschiedenis te duiken.

Adres: Coriovallumstraat 9  6411 CA Heerlen
 
 
logo megapool museumZe noemen het zelf het ‘eerste graffitimuseum in Nederland’. In het oude Megapool-pand in de Honigmannstraat in Heerlen is sinds deze week iedereen welkom om naar de straatkunst te komen kijken.

Vaste openingstijden heeft het graffitimuseum niet. Als de deur niet op slot is, mag je binnenlopen en de muurschilderingen bekijken. "Van de basis tot het echte spul", omschrijft Vincent Offermans, die optreedt als ‘adviseur van de jongens’, de collectie. "Van tags (handtekeningen, red.) tot een kleurrijk portret van de Turtles. Ik heb murals van de internationale sterren in dit wereldje gezien in en om deze stad... Daar doet dit werk niet voor onder.

Adres: Geleenstraat 21 6411HP Heerlen
Tel: 06 53158056

logo mijnwerkersOorsprong

Een wereld zonder de mijnen was in de jaren 50 bijna niet voor te stellen in de Limburgse mijnstreek. Echt álles draaide om de mijnindustrie. Toch werd de sluiting van de steenkolenmijnen in 1965 aangekondigd door minister Den Uyl. Veertig jaar na die ingrijpende gebeurtenis opende het Nederlands Mijnmuseum om deze diepgenestelde geschiedenis levend te houden en om samen de verhalen van toen boven te blijven halen.
 

Word vrijwilliger!

Wilt u ons helpen het mijnbouwverleden over te dragen op de jonge generaties? Word dan vrijwilliger en leid onze bezoekers door het schachtgebouw met bijzondere objecten die herinneren aan de mijnperiode.
 

Gebouw

Het Nederlands Mijnmuseum is gevestigd in het schachtgebouw van schacht II van de Oranje Nassau I mijn.
De steenkolenmijn Oranje Nassau I te Heerlen had drie mijnschachten. Schachten zijn de levensaders van de mijnen. Hierdoor moet alles omlaag en omhoog; mensen, materialen, water, perslucht, elektriciteit, ventilatielucht, gedolven steenkool en stenen.
In 1893 werd begonnen met het afdiepen van de schachten. Pas in 1898 werd de eerste steenkool gedolven. Op 31 december 1974 sloot de Oranje Nassau I als laatste Nederlandse steenkolenmijn zijn deuren. Van het immense bovengrondse mijnterrein is weinig overgebleven. In en rond schacht II is het Nederlands Mijnmuseum gevestigd. Schacht I is verdwenen in het omliggende plantsoen en schacht III ligt onder het nieuwe CBS-gebouw.
 
Adres: Mijnmuseumpad 2  6412 EX Heerlen
Tel: 045-5713707
Mail:  
 
 

logo savelbergmuseumHet Savelbergmuseum is een klein museum met een bijzonder verhaal. Het is gevestigd in het voormalige Savelbergklooster van de congregatie De Kleine Zusters van de Heilige Joseph. Na een grondige restauratie is het oude klooster opengesteld voor publiek. Nu kunt u er genieten van de vaste tentoonstelling 'Een leven lang', over de unieke levens van de Zusters die zich altijd hebben ingespannen voor hulpbehoevenden.

Adres: Gasthuisstraat 2, 6411 KE Heerlen
Tel: 045 511 1468
 
 

logo schunckSCHUNCK* wil dé centrale ontmoetingsplaats voor kennis en cultuur zijn en blijven in Heerlen. Hiervoor bieden we producten en diensten op het gebied van kunst, cultuur, creativiteit, educatie, informatie en erfgoed: vanuit één organisatie, voor een breed publiek en met een onderling samenhangende programmering.
In de beleidsperiode 2017-2020 willen wij zoveel mogelijk mensen bereiken, inspireren en begeleiden bij een volwaardige deelname aan de maatschappij.

Kortom: SCHUNCK*: kennis en cultuur, inspiratie en ontwikkeling.

media glaspaleisAdres: Bongerd 18, 6411 JM Heerlen
Tel: 045 577 2200

Panorama kaart Zuid-Limburg

Hallo bezoeker van de Wegwijzer Zuid-Limburg.

De bedoeling van deze kaart is dat ik in de toekomst panorama-opname ga maken, met mijn drone, op markante plekken in Zuid-Limburg en deze video's in de panorama-kaart plaatst zodat je een indruk krijgt van het Limburgse landschap.

icon panoramakaart blauw panoramavideo  icon panoramakaart rood staat in de planning

VVV Zuid-Limburg

VVV Zuid-Limburg

Welkom in Zuid-Limburg

View more
VVV Maastricht

VVV-Maastricht

Ontdek Maastricht!

View more
Hotels in Zuid-Limburg

Hotels.

Hotels in Zuid-Limburg

View more
Campings Zuid-Limburg

Campings.

Campings Zuid-Limburg

View more
Mergelandroute Zuid-Limburg

Route.

Mergelandroute

View more
Mergelandroute Zuid-Limburg

Fietsen.

in Zuid-Limburg

View more
Wandelen in Zuid-Limburg

Wandelen.

in Zuid-Limburg

View more
Zwemmen in Zuid-Limburg

Zwemmen.

in Zuid-Limburg

View more