user_mobilelogo
Wegwijzer Zuid Limburg

Zuid-Limburg

ER VALT VEEL TE BELEVEN!

View more
Wegwijzer Noord Eifel

Noord-Eifel

VOOR DE NATUUR LIEFHEBBER!

View more
Wegwijzer Vulkaneifel

Vulkan-Eifel

VOOR DE WANDEL LIEFHEBBER!

View more
Wegwijzer De Moezel

Langs-de-Moezel

NOG IN ONTWIKKELING!

View more

Het Bonnefantenmuseum is een museum voor beeldende kunst in Maastricht. Het is een van de drie provinciale musea in Limburg (naast het Continium en het Limburgs Museum). Het Bonnefantenmuseum is vooral bekend vanwege de collecties middeleeuwse beeldhouwkunst, Zuid-Nederlandse schilderkunst en hedendaagse kunst. Wat dit laatste betreft ligt de nadruk op conceptualismearte povera en Amerikaans minimalisme.

logo bonnefanten 200x66

Adres: Avenue Ceramique 250, 6221 KX Maastricht 
 
 

Het Drukkunstmuseum is een intiem en sfeervol museum dat haar bezoekers inzicht wil geven in ‘de vermenigvuldiging van de verbeelding van vroeger tot nu’. Het museum schetst dan ook verhalen van toen: over het ambacht en het artistieke proces van de ‘beeldenmakers’  en de kunstenaars die gebruik maakten van druktechnieken.

Aan de hand van prenten en materialen, gereedschappen en drukpersen wordt een historisch overzicht van de ontwikkelingen van de druk- en prentkunst geschetst (Dürer, Rembrandt, de Toulouse-Lautrec).

De verhalen van nu draagt het museum uit aan de hand van het gedachtegoed van beeldend kunstenaar René Glaser, initiatiefnemer van het museum; zijn theorieën en werk maken onderdeel uit van de museale presentatie.

logo drukkunstmuseum
Adres: Jodenstraat 22, 6211 ER Maastricht
 
 

In de 19e en 20e eeuw hebben Jezuïeten uit een klooster in Maastricht van een gewone kalksteengroeve een uniek werkstuk gemaakt dat zeker een bezoek waard is.  

Een rondleiding door de Jezuïetenberg 

Een uniek onderaards museum in de Cannerberg te Maastricht, sinds 1996 een beschermd rijksmonument.

Even buiten Maastricht, Vlakbij de grens met België, bevindt zich één van de mooiste bewerkte kalksteengroeven ter wereld, de Jezuïetenberg. Het begin van de ontginning van de Fallenberggroeve ligt al weer vele eeuwen terug toen men de kalksteen gebruikte als bouwsteen. Dat zich in het gangenstelsel nu een onderaards museum bevindt is te danken aan de Paters Jezuïeten uit Maastricht. Tussen 1860 en 1960 trokken scholastieken en theologanten van de Jezuïetenorde op hun vrije woensdag de groeve in om er ontspanning te zoeken na de studie.

Tel: secretariaat: +31 (0)43 3213488    +31 (0)6 30546526
 
 

OVER MUSEUM AAN HET VRIJTHOF

Museum aan het Vrijthof is een particulier museum gelegen in het centrum van Maastricht. Ze ontvangt geen structurele financiering van de gemeente Maastricht, Provincie Limburg of de landelijke overheid. 
Dankzij deze onafhankelijke positie is Museum aan het Vrijthof minder vatbaar voor schommelingen in het politieke klimaat. Wel staat de begroting van het museum continu onder druk en moet de organisatie derhalve een ondernemende en zakelijke koers voeren om de kosten te kunnen dekken. 

Het museum is gesitueerd in het voormalige Spaans Gouvernement, een gebouw dat al in de 16e eeuw dienst deed als buitenpaleis van Keizer Karel V. Het museum is ontstaan uit de kunstcollectie van het echtpaar Wagner-de Wit, dat in 1954 hun verzameling naliet om te beheren voor volgende generaties. Na de grote verbouwing van 2012 werd het museum omgedoopt tot Museum aan het Vrijthof. In 2014 is het museum voorzichtig begonnen een andere koers te varen. De zekerheden van vaste collectiepresentaties werden losgelaten en ingeruild voor wisselende tentoonstellingen over hedendaagse toegankelijke kunst en diverse activiteiten. 

Missie 

Museum aan het Vrijthof wil doorgroeien naar een landelijk georiënteerde presentatie-instelling voor hedendaagse toegankelijke kunst en design met aandacht voor vakmanschap. Een nieuw en fris museaal concept, een ontmoetingsplek, met meer ruimte voor experiment en nieuwe crossovers binnen de cultuursector. Een breed publiek wordt op een toegankelijke wijze getrakteerd op spraakmakende ervaringen en spannende kruisbestuivingen in een sfeervolle setting, waarbij bezoekers met een zachte g worden ontvangen.

logo museum aan het Vrijthof

Adres: Vrijthof 18, 6211 LD Maastricht
 
 

Het Natuurhistorisch Museum Maastricht biedt een divers lesprogramma voor scholen uit zowel het basis- als het voortgezet onderwijs. De leerlingen maken op een speelse en interactieve manier kennis met diverse onderwerpen uit de biologie en geologie van Zuid- Limburg. Denk bijvoorbeeld aan een bijenles of een les over monsters uit het verleden. Ook bestaat er de mogelijkheid om een activiteit op maat samen te stellen.

Gaat u op werkweek in Zuid- Limburg? Dan mag een bezoek aan het Natuurhistorisch Museum Maastricht niet ontbreken.

Als docent kunt u het museumbezoek zelf invullen, maar de medewerkers van het museum geven graag suggesties om het rendement van het museumbezoek zo hoog mogelijk te maken. De museumlessen sluiten aan bij de kerndoelen zoals gesteld voor het Primair Onderwijs door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Ook voor buitenschoolse groepen zijn er programma's op maat beschikbaar. Bovendien organiseert het museum in vakantieperiodes activiteiten voor de jeugd, steeds met afwisselende thema's, aangepast aan het seizoen, de actualiteit of tijdelijke expo's.

Voor vragen kunt u contact opnemen met onze receptie via 043 350 54 90 of

logo Natuurhistorisch Museum

 

 

 

Adres: De Bosquetplein 7, 6211 KJ Maastricht
 
 

De Sint Servaas draagt sinds 1985 officieel de titel basilica minor (basiliek). De kerk is gebouwd op het graf van Sint Servaas en naar vermeend is de huidige basiliek de vierde kerk die deze heilige grond bekroont. De imposante driebeukige kruisbasiliek, die grotendeels in romaanse stijl gebouwd is met gebruikmaking van kolenzandsteen en mergel, wordt beschouwd als de oudste nog bestaande kerk van Nederland.

De kerk, de kloostergangen en de schatkamer van de Sint Servaas zijn geopend voor het publiek en tegen betaling te bezichtigen. Wilt u graag de monumentale Sint Servaas Basiliek bezoeken en de religieuze rijkdom van de schatkamer bewonderen?

logo St Sevaaskerk

Adres: Keizer Karelplein 3, 6211 TC Maastricht
 
 

Brouwerij Bosch is de laatste complete stadsbrouwerij van Maastricht. Als industrieel erfgoed is het complex uniek voor Nederland. Het is volledig intact met mouterij, brouwerij en brouwerswoning!

Sinds 1758 werd hier bier gebrouwen. In 1827 kwam de brouwerij in handen van Nicolaas Bosch. Hij en zijn nazaten hebben de brouwerij doen uitgroeien tot een van de grootste brouwerijen van Maastricht.

In 1970 kwam er een einde aan het brouwen van bier. Vanaf die tijd is de tijd hier stil blijven staan!

De 5 etages tellende mouterij, de brouwinstallaties en de brouwerswoning geven de bezoekers een goed beeld hoe een eeuw geleden bier werd gebrouwen en hoe de “Grand Chique de Maestricht” woonde.

Onze gidsen (vrijwilligers) leiden u graag rond in deze unieke brouwerij. Zij laten u de sfeer en onze bieren proeven en nemen u mee terug in de tijd!

logo Bierbrouwerij Bosch Maastricht

Adres: Wycker Grachtstraat 26, 6221 CX Maastricht
Mail:  
 
 
 

In 1976 werd Stichting Maastricht Vestingstad (SMV) opgericht.

In de allereerste publicatie werd dit als volgt aangekondigd:

Op instigatie van leden en bestuur van Artefakt, Vereniging voor Jeugd en Geschiedenis, is een procedure in het werk gezet om een stichting op te richten die tot doel heeft de vestingwerken van Maastricht te onderzoeken en zoveel mogelijk in het werk te stellen om deze voor Nederland werkelijk unieke vestingwerken te behouden en te restaureren.

In de statuten die op 27 augustus 1976 door de notaris officieel werden bevestigd, wordt het doel van de stichting op een meer formele manier omschreven.
De bedoeling van de stichting is echter duidelijk. 
We kunnen gerust stellen dat SMV een vliegende start heeft gekend. In het oprichtingsjaar is de route van de stichting uitgestippeld en op de weg die destijds werd ingeslagen is de volgende jaren gestaag verder gewerkt. SMV is sinds haar oprichting bezig geweest op een groot aantal gebieden.

logo maastricht

Mail:  
 
 

Panorama kaart Zuid-Limburg

Hallo bezoeker van de Wegwijzer Zuid-Limburg.

De bedoeling van deze kaart is dat ik in de toekomst panorama-opname ga maken, met mijn drone, op markante plekken in Zuid-Limburg en deze video's in de panorama-kaart plaatst zodat je een indruk krijgt van het Limburgse landschap.

icon panoramakaart blauw panoramavideo  icon panoramakaart rood staat in de planning

VVV Zuid-Limburg

VVV Zuid-Limburg

Welkom in Zuid-Limburg

View more
VVV Maastricht

VVV-Maastricht

Ontdek Maastricht!

View more
Hotels in Zuid-Limburg

Hotels.

Hotels in Zuid-Limburg

View more
Campings Zuid-Limburg

Campings.

Campings Zuid-Limburg

View more
Mergelandroute Zuid-Limburg

Route.

Mergelandroute

View more
Mergelandroute Zuid-Limburg

Fietsen.

in Zuid-Limburg

View more
Wandelen in Zuid-Limburg

Wandelen.

in Zuid-Limburg

View more
Zwemmen in Zuid-Limburg

Zwemmen.

in Zuid-Limburg

View more