user_mobilelogo
Wegwijzer Zuid Limburg

Zuid-Limburg

ER VALT VEEL TE BELEVEN!

View more
Wegwijzer Noord Eifel

Noord-Eifel

VOOR DE NATUUR LIEFHEBBER!

View more
Wegwijzer Vulkaneifel

Vulkan-Eifel

VOOR DE WANDEL LIEFHEBBER!

View more
Wegwijzer De Moezel

Langs-de-Moezel

NOG IN ONTWIKKELING!

View more

01 header wandelen

logo wandelgids Zuid Limburg

Wandelgids Zuid-Limburg is in 2005 opgericht door Jos Wlazlo en heeft als doel het bevorderen van het wandeltoerisme in Limburg. Het is een digitaal platform voor het zoeken naar een wandeling.  De gids is door de betrouwbaarheid van de actuele routes al jarenlang een begrip in Limburg en  de hele Euregio.

Deze website bevat honderden leuke wandeltochten door het prachtige Zuid-Limburgse heuvelland, de Voerstreek, land van Herve, Ardennen, Eifel maar ook in Midden-Limburg en Noord-Limburg.  Zij voeren u langs mooie vergezichten, bossen, weilanden, holle wegen en zijn geschikt voor het hele gezin. Dus...er op uit! Printen? Lees eerst de afdruktips!

Alle routes zijn gemaakt door Wandelgids Zuid-Limburg. Als u meer routes gaat lopen van deze website, download dan het wandelboekje. Als u een opmerking heeft over een route stellen wij het op prijs als u ons dit meedeelt via e-mail, (contact)  Bij elke route kunt u reageren met een leuk verslag.

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg

Website: https://wandelgidszuidlimburg.com/

haeder zuid limburg compressed

In Zuid-Limburg zijn meerdere natuurgebieden met een variëteit aan landschap met heuvels en beken, flora en fauna.

Ravensbos

Hier vind je rust en cultuurrijke natuur. In het voorjaar zorgen de slanke sleutelbloem, pinksterbloem en dotterbloem ervoor dat de vennetjes in een waar kleurpalet veranderen. Hogerop is het aanzienlijk droger en voelt onder andere de das zich thuis.

Bunderbos

In het Bunderbos tussen Meerssen en Elsloo vind je vele bronnen en beken. Dat levert prachtige wandelroutes en rustieke picknickplekjes op. Bijzondere diersoorten zoals de vuursalamander, de Alpenwatersalamander, de kleine salamander, diverse soorten vleermuizen, ree, das en vos vinden hier onderdak. In het voorjaar ruik je hier de typische geur van de daslook.

Gerendal

Het Gerendal in de gemeente Valkenburg aan de Geul is waarschijnlijk het beroemdste bloemendal van Nederland. Dankzij de kalkrijke bodem groeien op de zonbeschenen hellingen talloze beschermde planten, waaronder ruim 14 soorten orchideeën. Veel van deze planten vind je terug in de Orchideeëntuin.

Geuldal

Dwars door het Geuldal in de gemeente Gulpen-Wittem loopt de rivier de Geul. Door de invloed van lood- en zinkmijnen komt er plaatselijk zinkflora voor. Maar ook de ijsvogel, kamsalamander, hazelworm, appelvink en vele vlinders zijn te vinden in het Geuldal.

Gulpdal

In de kronkelende Gulp vind je allerlei zeldzame vissen, zoals de eltris, kopvrombarbeel en de geherintroduceerde forel. De oevers van de Gulp zijn het thuis voor foeragerende vogels, levendbarende hagedissen en de hazelworm. Je wandelt in dit gebied via de kalkgraslanden zo het bos is. Via de typische holle wegen klim je omhoog naar het plateau, waar het glooiende landschap zich voor je uitstrekt.

Kunderberg

De Kunderberg in de gemeente Voerendaal bestaat uit bossen, holle wegen en de beroemde kalkgraslanden waar orchideeën goed gedijen. Ruim 80 zeldzame plantensoorten komen hier voor, waaronder de grote muggenorchis. Typisch zijn ook de graften, terrassen op een helling om de erosie tegen te gaan.

Savelsbos

Het Savelsbos, op de oostelijke Maasdalhelling in de gemeente Eijsden-Margraten, kent een lange historie. Regelmatig worden hier sporen uit de steentijd aangetroffen. Zoals de prehistorische vuursteenmijnen, het oudste archeologische en industrieel monument van Nederland. In het bos vind je bovendien een rijk planten- en dierenleven. De oude loofbomen vormen een eldorado voor holenbroeders. Ook de das voelt zich thuis in dit bos. Zeer bijzonder is de aanwezigheid van amandelwolfsmelk.

Vijlenerbos

Het Vijlenerbos is een grensoverschrijdend bosgebied. Je vindt hier nog veel oude perceelgrenzen, zoals grensstenen en grensbomen. De kilometers lange bosranden zijn vooral belangrijk voor de fauna. Hier komen onder andere de hazelmuis, de eekhoorn, wilde kat, het wilde zwijn en het ree voor. Hier vind je ook het hoogste punt van Nederland, de Vaalserberg van 322 meter. Het bekende Drielandenpunt markeert de grens met België en Duitsland.

Bron: Staatsbosbeheer

logo staatsbosbeheer

Kaart Staatsbosbeheer Zuid-Limburg: https://kaart.staatsbosbeheer.nl/?_ga=2.172297636.600151469.1607119102-2114544664.1607119102#/

Panorama kaart Zuid-Limburg

Hallo bezoeker van de Wegwijzer Zuid-Limburg.

De bedoeling van deze kaart is dat ik in de toekomst panorama-opname ga maken, met mijn drone, op markante plekken in Zuid-Limburg en deze video's in de panorama-kaart plaatst zodat je een indruk krijgt van het Limburgse landschap.

icon panoramakaart blauw panoramavideo  icon panoramakaart rood staat in de planning

VVV Zuid-Limburg

VVV Zuid-Limburg

Welkom in Zuid-Limburg

View more
VVV Maastricht

VVV-Maastricht

Ontdek Maastricht!

View more
Hotels in Zuid-Limburg

Hotels.

Hotels in Zuid-Limburg

View more
Campings Zuid-Limburg

Campings.

Campings Zuid-Limburg

View more
Mergelandroute Zuid-Limburg

Route.

Mergelandroute

View more
Mergelandroute Zuid-Limburg

Fietsen.

in Zuid-Limburg

View more
Wandelen in Zuid-Limburg

Wandelen.

in Zuid-Limburg

View more
Zwemmen in Zuid-Limburg

Zwemmen.

in Zuid-Limburg

View more